E-bike vs. auto: wat is beter qua kosten en milieu?

Als de infrastructuur in je omgeving het toelaat, raden we je sterk aan om een fiets of e-bike te nemen. Het is goedkoper, flexibeler, gezonder en milieuvriendelijker dan autorijden. Met het oog op het klimaat en de portemonnee is het altijd de moeite waard om over te stappen op de fiets om de uitstoot te verminderen en kosten te besparen. In dit artikel vertellen we je de precieze voordelen van de e-bike en hoeveel geld je per jaar kunt besparen.


Te veel auto’s op de weg

In Nederland zijn meer dan 8,5 miljoen auto’s geregistreerd en op de weg. Dit aantal blijft stijgen. Het is dus geen wonder dat er iedere dag files zijn en er vaak een gebrek aan parkeerplaatsen is. En wat is de impact op onze gezondheid? Met al die voertuigen op de weg adem je veel ongezonde uitlaatgassen in en het verkeerslawaai van al die motoren wordt ook steeds erger. Bovendien zijn auto’s schadelijk voor het milieu en worden ze een steeds duurder vervoermiddel door de stijgende benzineprijzen.

Laat de auto in de garage

Is het slim om je auto vaker te laten staan? Het antwoord is overduidelijk ja. Vooral korte ritten naar de bakker of de supermarkt zijn onnodige brandstof- en geldverslinders, terwijl we onze bestemming in het stadscentrum vaak minstens zo snel met de fiets kunnen bereiken. Gemiddeld leggen we 39 kilometer per dag af. Voor een groot deel van onze reizen kiezen we voor de auto, hoewel de fiets vaak een goed alternatief is. Vooral met een e-bike zijn zelfs langere afstanden voor de meeste mensen geen probleem meer. Afhankelijk van je voorkeuren en routes kun je kiezen tussen een e-bike voor in de stad, een trekking e-bike of een speed pedelec. En laten we eerlijk zijn: het is toch een goed gevoel om actief bezig te zijn en tegelijkertijd iets voor het milieu te doen?

E-bike vs. auto: rekenvoorbeeld van de kosten

Maar hoeveel bespaar je eigenlijk met een e-bike? Als je elke dag 10 km aflegt en we gaan uit van een elektriciteitsprijs van € 0,0019 per kilometer en een benzineprijs van € 0,11 per kilometer, dan heb je met de e-bike slechts ongeveer 0,019 € per dag uitgegeven, terwijl je met de auto ongeveer 1,10 € betaalt.

In deze tabel zie je een directe vergelijking van de verschillende jaarlijkse kosten voor een e-bike en een auto (rekenvoorbeeld van een Renault Twingo). Houd er rekening mee dat deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van waar je woont, de auto, het model van de e-bike, de stroomleverancier, de verzekering etc. en dat deze “e-bike vs. auto tabel” daarom een ruwe indicatie is.

Lisa

administrator

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *